Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

H Ελλάδα θα πάρει την 5η δόση

"Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην προοπτική ενός ελληνικού ατυχήματος", είναι ο τίτλος στη εφημερίδα Financial Times. To άρθρο υποστηρίζει την αυξανόμενη άποψη των επενδυτών ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη να υποστεί μια ακατάστατη χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες της χώρας και μια βαθύτερη κρίση στην ευρωζώνη. Ωστόσο, εντονότερες είναι οι ανησυχίες για κρίση στην Ισπανία, αναστατώνοντας το σύνολο της ευρωζώνης.

Οι εντάσεις προκλήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας και των διαπληκτισμών των πολιτικών στην ευρωζώνη αλλά και του γεγονότος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε απειλήσει να «παραιτηθεί», αναφέρει η εφημερίδα. "Το γεγονός αυτό προκάλεσε απότομη αύξηση των περιφερειακών αποδόσεων των ομολόγων και στα credit default swaps που έφτασαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ.
"Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι να χρεοκοπήσει και αυτό θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ανησυχητικό αντίκτυπο για το σύνολο της ευρωζώνης", δήλωσε ανώτερος επενδυτής. Το σενάριο της χρεοκοπίας πυροδοτεί στοιχήματα για το λεγόμενο "σενάριο ατυχήματος", που περιλαμβάνει την αγορά μονοετών credit default swapς που θα δίνει μεγάλα κέρδη σε περίπτωση σκληρής χρεοκοπίας, για τη μη καταβολή των δανείων, τους επόμενους 12 μήνες.
Η εφημερίδα τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί δεν είναι μεγάλα για αυτά τα στοιχήματα, το γεγονός και μόνο ότι τα χρησιμοποιούν, υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους για την ευρωζώνη. Πράγματι, πολλοί επενδυτές λένε ότι ο χρόνος τελειώνει για την χάραξη πολιτικής στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι οι αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν σύντομα διαφορετικά η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο και σε μια πιο σοβαρή κρίση.
"Η παράλειψη των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών να άρουν το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε σχέση με τν Ελλάδα, εκφράζει την απώλεια της υπομονής με τους φορείς χάραξης πολιτικής στις αγορές". Οι ανησυχίες αυτές που ενισχύονται από την έντονη αγανάκτηση του ελληνικού λαού με τις διαδηλώσεις και τις χθεσινές εντάσεις στους δρόμους της Αθήνας, είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων, οι οποίες είναι αντίθετες σε σχέση με τις τιμές, σημειώνοντας αύξηση 160 μονάδες βάσης υψηλότερα, μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις που καταγράφηκαν για το τρέχον έτος, φτάνοντας 28,02%.
Τα ελληνικά πενταετή CDS ανέβηκαν στις 1.700 μονάδες βάσης, με κόστος 1,7 εκατ. δολάρια για την ασφάλιση ομολόγων 10 εκατ για ένα χρόνο στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Επίσης τα ελληνικά CDS " έδειξαν" 75 % πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι αποδόσεις ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας . "Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα σημείωσαν επίσης μεγάλη αύξηση.
«Θα δοθεί η 5η δόση στην Ελλάδα»
Ωστόσο, οι Financial Times επισημαίνουν ότι τελικά η πέμπτη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα καθησυχάζοντας τους επενδυτές για μια προκείμενη στάση πληρωμών, τον Ιούλιο. Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να συμφωνήσουν σύντομα σε μια συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα, όπως δηλώνει και ο Ralf Preusser, επικεφαλής έρευνας, ευρωπαϊκών επιτοκίων της Bank of America Merrill Lynch. "Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η κρίση του χρέους να βαθύνει". "Είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε κάτι που θα σταθεροποιήσει τις αγορές, επειδή η εναλλακτική λύση είναι πολύ τρομακτική, αλλά οι κίνδυνοι υπάρχουν."
Θεωρεί ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει να χορηγηθεί επιπλέον ελληνικό δάνειο ύψους 50 δισ. ευρώ στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας και θα ανακοινώσει μια ομάδα εργασίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μετακύλησης του χρέους της Αθήνας με τους επενδυτές για να εξασφαλιστεί η χώρα με μια πλήρη χρηματοδότηση για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο John Stopford, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Investec, συμφώνησε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα καταλήξουν σε κάποια λύση για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει η ίδια τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2013, αποτρέποντας την απειλή της αδυναμίας πληρωμής, προς το παρόν. "Η αίσθησή μου είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια σκληρή χρεοκοπία με κάθε κόστος". "Όταν τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οι Ευρωπαίοι κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν το σενάριο καταστροφής".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Preusser όσο και ο κ. Stopford πιστεύουν ότι ένα ελληνικό σχέδιο διάσωσης που συνεπάγεται με μετακύληση του χρέους δεν μπορεί να προκαλέσει μια επιλεκτική στάση πληρωμών από τους οργανισμούς αξιολόγησης ή ένα πιστωτικό γεγονός για την αγορά των credit default swapς.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αθήνας σε κατάρρευση, ενώ ένα πιστωτικό γεγονός θα μπορούσε να βλάψει τους ισολογισμούς των τραπεζών για την πληρωμή των CDS.
Πολλοί επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης κρίσεων. Ο κ. Stopford επισημαίνει ότι διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ δεν μπορεί να μην επιλύσουν το ζήτημα της νέας ελληνικής οικονομικής ενίσχυσης , λόγω της απειλής για την Ισπανία. Όσο περισσότερο χρονοτριβούν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης κρίσεων. Εάν η Ισπανία συμμετέχει στην οικονομική κρίση, τότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά "
Ο Arif Husain, διευθυντής του Ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος στη AllianceBernstein, συμφωνεί: "Η Ισπανία πρέπει να χρηματοδοτείται μέσω της αγοράς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διασώσουμε την Ισπανία και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε στην Ισπανία να μπει σε μια σπείρα θανάτου".

Πηγή: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...