Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η εθνική των... Αμερικανών

H εθνική μπάσκετ του Ηλία Ζούρου περνάει στην επόμενη πενταετία της με παιδιά που έχουν μπροστά τους από τρεις έως πέντε διοργανώσεις. Στην ούγια γράφει... USA και αυτό δεν είναι καθόλου κακό.Η νέα, κυριολεκτικά και ουσιαστικά, εθνική Ελλάδας ήδη μας προσφέρει κάτι σημαντικό για να μείνουμε σε εγρήγορση: είναι ενδιαφέρουσα. Νέοι παίκτες και η επόμενη ημέρα για την εθνική μας, ξημέρωσε από την Παρασκευή το... βράδυ όταν ο Ηλίας Ζούρος παρουσίασε τις επιλογές του. Αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό, αφού περιελήφθησαν όλοι όσοι ήθελαν να παίξουν σε αυτή την ομάδα. Οι καλύτεροι δηλαδή διαθέσιμοι, βρίσκονται σε αυτό το κάλεσμα. Δεν θα γίνει ακόμα ενδελεχής ανάλυση, αφού θα πρέπει να παρουσιαστεί το πρώτο δείγμα με τη σφραγίδα του καινούργιου προπονητή και αυτό αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Ο κύκλος που άνοιξε το 2001 έκλεισε το 2010. Τώρα ανοίγει ένας καινούργιος. Οτιδήποτε νέο, ανανεωμένο είναι αυτόματα κι ενδιαφέρον διότι, ας μην γελιόμαστε, η εθνική αγωνιστικά από το 2006 και μετά είχε παρουσιάσει μία κοιλιά. Η αγωνία για τα μετάλλια, που ήρθαν μόνο το 2009, έφερε κακό μπάσκετ και γενικά κακές ομάδες.  Τις αγαπούσαμε, τις βλέπαμε, αλλά έχασαν κάτι από τη φλόγα, δεν παρουσίασαν τίποτε καινούργιο.
Σε πρώτη ανάγνωση η εθνική περνάει στην επόμενη πενταετία της με παιδιά που έχουν μπροστά τους από τρεις έως πέντε διοργανώσεις. Στην ούγια γράφει...USA και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Η μεγαλύτερη και μοναδική επιτυχία του Γιώργου Βασιλακόπουλου τα τελευταία χρόνια είναι η ταχύτητα έκδοσης των ανάλογων εγγράφων σε ομογενείς από τις ΗΠΑ. Εδώ λειτούργησαν τα αντανακλαστικά ενός μεγάλου παράγοντα που μέσα στον απόλυτο πανικό του, είδε ότι πέρα από τον Ατλαντικό ίσως να βρίσκεται το μέλλον για ένα μπάσκετ το οποίο φθίνει στα χέρια του.

Κουφός, Καλάθης, Μπράμος αποτελούν τρία παιδιά που ήρθαν για να προσφέρουν επιπλέον ανάσα στο ελληνικό μπάσκετ. Οι δύο πρώτοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν δίπλα στον Σλούκα, τον Μάντζαρη, τον Παπανικολάου, στο εγγύς μέλλον, σίγουρα όμως και οι τρεις, η νοοτροπία τους, το μπασκετικό τους σκεπτικό ερχόμενοι από μία εντελώς διαφορετική μπασκετική φιλοσοφία. Η εθνική μας αυτή την στιγμή έχει…αφεντικά, έχει ηγέτες και θα είναι ο Φώτσης, ο Σπανούλης, ο Μπουρούσης, ο Ζήσης, ο Σχορτσανίτης. Αυτοί είναι που θα κρατήσουν την ομάδα στις επόμενες διοργανώσεις για να πάρουν την σκυτάλη οι προαναφερθέντες. Ο Ηλίας Ζούρος παραμένει ένας από τους καλύτερους προπονητές στην διαχείριση διαφορετικών φιλοσοφιών και γι' αυτό δεν θα τεθεί θέμα ευκαιριών. Όλοι θα παίξουν το μπάσκετ τους, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να περιληφθούν στην 12αδα για το Ευρωμπάσκετ.
Το μόνο που αποτελεί κίνδυνο για να αποτύχει αυτή η εθνική είναι η πίεση. Επιτυχία δεν θα είναι το μετάλλιο και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά η δημιουργία μίας ομάδας που θα παίζει καλό μπάσκετ, θα δώσει νέα ελπίδα στον κόσμο για να καθίσει στην τηλεόραση να την δει. Η μετάλλιο...θηρία μπορεί να περιμένει, τουλάχιστον από εμάς διότι το... αφεντικό δεν επιτρέπει νέες αποτυχίες.
Σημείωση: Ο Κώστας Βασιλειάδης καλείται για πρώτη φορά, ουσιαστικά για να έχει ρόλο στην εθνική μας ομάδα. Για να μην ξεχάσουμε το εθνικό μας σπορ, να πούμε μία κακιούλα, αν ήμασταν στη θέση του με την συμπεριφορά που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια από το εθνικό... συγκρότημα και όχι μόνο, θα είχε όλα τα δίκια του κόσμου αν πήγαινε για ψάρεμα αντί για προπονήσεις. Τώρα τον αγάπησαν πάλι. Μια χαρά τα είχε γράψει και.... πει προς διετίας ο Μανώλης Παπαμακάριος.
Σημείωση 2: Για το καλό να γκρινιάξουμε και λίγο. Από την κλήση λείπει ο καλύτερος σμολ φόργουορντ της Α1, ο Πατ Καλάθης. Πρώτος Έλληνας σκόρερ με 14,9 πόντους, τέταρτος ριμπάουντερ σε όλο το πρωτάθλημα, μοίραζε δύο ασίστ σε μία ομάδα που έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ και χωρίς ...αμερικανική βοήθεια. Η συνολική παρουσία του θα δικαιολογούσε μία πρόσκληση. Όπως και η χρονιά του Νίκου Παππά. Σίγουρα αυτά τα δύο παιδιά θα τα συναντήσουμε στο μέλλον

http://contra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...